Diabetes

Diabetes Melitus (Suikerziekte) Diabetes heeft een slechte invloed op de kleine bloedvaten in ons lichaam. Het netvlies bevat veel van deze kleine bloedvaten. Regelmatig onderzoek van uw netvlies door de optometrist is bij diabetes cruciaal om de ogen gezond te houden en optimaal te laten functioneren. Onze optometrist zorgt voor tijdige herkenning van zwakke of beschadigde vaten. Behandeling kan zo op tijd worden ingezet en onnodige schade aan uw ogen wordt voorkomen. Afbeelding: Een gezond netvlies bevat gezonde stevige bloedvaten,

diabetes

heeft een mooie kleur en functioneert naar behoren. Gezond netvlies
Afwijkingen ten gevolge van Diabetes Melitus. Afwijkingen in het netvlies, veroorzaakt door de diabetes noemen we: Diabetes Retinopathie. Het is de taak van onze optometrist om deze afwijkingen op te sporen en te beoordelen. De meest voorkomende afwijkingen zijn: Micro aneurismata’s ( verzwakte wand van een bloedvat )Bloedingen Vaatlekkage Behandeling Wanneer er enkele micro aneurismata’s of kleine bloedingen worden gevonden, is het niet nodig om dit te laten behandelen. Goede controle van de diabetes en stabilisatie van de hba1c is dan voldoende. De optometrist beoordeelt deze afwijkingen en neemt eventueel foto’s voor vervolgonderzoeken.

Afbeelding: Enkele ma’s/bloedingen

diabetes2

Beginnende afwijking. Bij toename van de bloedingen en bij het ontstaan van vaatlekkage is het belangrijk om de ogen te laten behandelen. Doorgaans wordt hierbij gekozen voor een laserbehandeling. Lekkende vaatjes worden dicht gelaserd. Consequentie van een laserbehandeling is dat elk plekje dat wordt gelaserd, blind is. Er wordt daarom alleen gelaserd als het echt nodig is en wanneer de lekkage optreedt buiten het centrum van het zicht. Wanneer er lekkage aanwezig is ín het centrum van het zicht kan de oogarts ervoor kiezen om het oog te injecteren met Avastin of Lucentis om centraal beter zicht te realiseren.

Afbeelding: Bloed/exudaten en lekkage.

diabetes3

Bloed exudaten en lekkages

Afbeelding: Gelaserde DRP.
diabetes4
Gelaserde DRP