Macula degeneratie

Wat is macula degeneratie?

Macula degeneratie (MD) is een oogziekte waarbij de gele vlek (centrum van het zicht) slijtageplekken bevat. Deze aandoening komt meestal voor op oudere leeftijd en wordt ook wel leeftijdsgebonden macula degeneratie genoemd ( LMD )

We onderscheiden twee soorten macula degeneratie:

Droge MD

Droge MD komt het meest voor en is de minst ernstige vorm van MD. Bij droge MD bevat het netvlies centraal slijtageplekken, zonder dat er vocht of bloed onder het netvlies lekt. Bij toename van de droge MD treedt een wazige/vertekende vlek op, centraal in uw zicht. Uw zicht gaat bij de droge MD langzaam achteruit.

Natte MD

Bij natte MD zorgen slijtageplekken ervoor dat uw netvlies nieuwe, maar zwakke bloedvaten aanmaakt. Deze bloedvaten zijn zeer poreus en lekken snel. Hierdoor komt er vocht onder en in uw netvlies waardoor het zicht centraal snel afneemt. Uw zicht gaat met natte MD snel achteruit.

Normaal:

Macula degeneratie
 
Droge MD

Macula degeneratie - nat
 
Natte MD

Macula degeneratie droog

 

Wat zijn de visuele klachten?

Visuele klachten van droge macula degeneratie zijn centraal wazig en vertekend beeld. Rechte lijnen lopen nu gekronkeld of met een knik er in. Perifeer is het zicht nog goed, alleen centraal merkt u veranderingen. Bij natte macula degeneratie is het zicht centraal heel slecht. Soms ziet u zelfs een centrale zwarte vlek. Perifeer blijft het zicht goed.

Wat kunt u hieraan doen?

Droge macula degeneratie kunt u niet genezen / oplossen. Wel zijn er voedingstabletten speciaal gemaakt voor de macula die de achteruitgang van het zicht kunnen vertragen. De tabletten maken het zicht dus niet beter, maar vertragen de achteruitgang. Deze voedingstabletten zijn natuurlijk bij Basseleur verkrijgbaar.

Droge MD kan veranderen in natte MD. Bij een snelle achteruitgang van het zicht is het dus verstandig om de ogen extra te laten onderzoeken.

Natte macula degeneratie kan wel behandeld worden. Door middel van een injectie in uw oog met het stofje Avastin of Lucentis of Eylea wordt geprobeerd de bloedvaatjes te laten stoppen met lekken. Het doel van deze behandeling is de natte macula degeneratie weer om te zetten in de droge variant. De macula degeneratie verdwijnt dus niet, maar wordt omgezet in de droge ( langzaam slechter wordende ) variant.

Amsler Test

Deze test is speciaal gemaakt om de gezondheid van uw macula thuis te controleren. Deze Amsler test is gratis verkrijgbaar bij Basseleur in de winkel.

Wat kan onze optometrist voor u betekenen?

Onze optometrist kan uw ogen onderzoeken op macula degeneratie. Door middel van een OCT-scan kan macula degeneratie gediagnostiseerd worden. Bij droge MD krijgt u uitgebreide informatie en uitleg en eventueel het advies om de voedingstabletten te gebruiken.

Bij natte MD wordt u direct met spoed doorgestuurd naar de oogarts.