Macula degeneratie

Wat is macula degeneratie? Macula degeneratie (MD) is een oogziekte waarbij de gele vlek (centrum van het zicht) slijtageplekken bevat. Deze aandoening komt meestal voor op oudere leeftijd en wordt ook wel leeftijdsgebonden macula degeneratie genoemd ( LMD )

We onderscheiden twee soorten macula degeneratie:

Normaal:
Macula degeneratie
Natte MD
Macula degeneratie - nat
Droge MD
Macula degeneratie droog

Droge MD komt het meest voor en is de minst ernstige vorm van MD. Bij droge MD bevat het netvlies centraal slijtageplekken, zonder dat er vocht of bloed onder het netvlies lekt. Bij toename van de droge MD treedt een wazige/vertekende vlek op, centraal in uw zicht. Uw zicht gaat bij de droge MD langzaam achteruit.

Nat Bij natte MD zorgen slijtageplekken ervoor dat uw netvlies nieuwe, maar zwakke bloedvaten aanmaakt. Deze bloedvaten zijn zeer poreus en lekken snel. Hierdoor komt er vocht onder en in uw netvlies waardoor het zicht centraal snel afneemt. Uw zicht gaat met natte MD snel achteruit.

Wat zijn de visuele klachten? Visuele klachten van droge macula degeneratie zijn centraal wazig en vertekend beeld. Rechte lijnen lopen nu gekronkeld of met een knik er in. Perifeer is het zicht nog goed, alleen centraal merkt u veranderingen. Bij natte macula degeneratie is het zicht centraal heel slecht. Soms ziet u zelfs een centrale zwarte vlek. Perifeer blijft het zicht goed.

Wat kunt u hieraan doen? Droge macula degeneratie kunt u niet genezen / oplossen. Wel zijn er voedingstabletten speciaal gemaakt voor de macula die de achteruitgang van het zicht kunnen vertragen. De tabletten maken het zicht dus niet beter, maar vertragen de achteruitgang. Droge MD kan veranderen in natte MD. Bij een snelle achteruitgang van het zicht is het dus verstandig om de ogen extra te laten onderzoeken.

Natte macula degeneratie kan wel behandeld worden. Door middel van een injectie in uw oog met het stofje Avastin of Lucentis wordt geprobeerd de bloedvaatjes te laten stoppen met lekken. Het doel van deze behandeling is de natte macula degeneratie weer om te zetten in de droge variant. De macula degeneratie verdwijnt dus niet, maar wordt omgezet in de droge ( langzaam slechter wordende ) variant.

Amsler Test Deze test is speciaal gemaakt om de gezondheid van uw macula te controleren. Klik hier om deze test te downloaden.

Wat kan onze optometrist voor u betekenen? Onze optometrist kan uw ogen onderzoeken op macula degeneratie. Bij droge MD krijgt u uitgebreide informatie en uitleg. Bij natte MD wordt u direct doorgestuurd naar de oogarts.