Vlekken en flitsen

Vlekken

‘Het lijkt of er steeds een stofje in mijn zicht zweeft’.

Bewegende vlekken in uw zicht worden meestal veroorzaakt door troebelingen in de gelei van het oog. Ook wel uw glasvocht genoemd. Deze vlekken zijn onschuldig maar kunnen soms best vervelend zijn.

vlek

Wanneer het oog ouder wordt kan dit glasvocht steeds meer gaan vertroebelen en gaan krimpen. Het kan zo sterk krimpen dat het glasvocht zichzelf lostrekt van het netvlies. Dit is een normaal verouderingsproces. Heel soms ontstaat er door het loslaten van het glasvocht een gaatje in uw netvlies wat kan leiden tot een netvliesloslating. Zonder spoedige behandeling van een netvlies loslating kunt u slechtziend worden.

Flitsen

Als het glasvocht krimpt en zichzelf lostrekt kunt u lichtflitsen ervaren. ‘Ik zie knipperende flitsen aan de buitenkant van mijn zicht.’ Dit komt omdat het glasvocht dan wat trekkracht uitoefent op het netvlies. Laat het glasvocht later helemaal los dan zullen de lichtflitsen verdwijnen. Heeft het glasvocht toch schade aangebracht aan het netvlies, dan blijven de lichtflitsen aanwezig.

Wat kan onze optometrist voor u betekenen?

Onze optometrist zal bij deze klachten uw netvlies en glasvocht volledig onderzoeken. Beide optometristen zijn door hun 2de baan in het ziekenhuis gespecialiseerd in netvlies onderzoek. Door middel van pupilverwijdende druppels beoordeelt de optometrist het volledige netvlies. Wanneer er gaatjes of scheurtjes gevonden worden, kan hij u snel doorverwijzen naar een oogarts voor verdere behandeling. Dit kan een laserbehandeling zijn of een oogoperatie.

Wacht bij het zien van vlekken en flitsen dus niet af, maar kom langs voor een optometrisch onderzoek!!

vlek