Staar

Wat is staar (cataract)?

Simpel gezegd is staar een vertroebeling van de ooglens. Elke ooglens vertroebelt door ouderdom. Met andere woorden: wie ouder wordt krijgt staar. De een op 60-jarige leeftijd, de ander op 90-jarige leeftijd. Toch komt staar in enkele gevallen ook voor op jongere leeftijd. Het kan zelfs aangeboren zijn. Daarnaast kan een ooglens vertroebelen door een trauma aan het oog of door een oogoperatie.

Hoe kijk je als je staar hebt?

Mensen met staar klagen over het algemeen over een waas in het zicht, die niet verdwijnt met knipperen. Alsof u door een soort mat glas kijkt. Verder zijn ogen met staar meestal licht gevoelig en worden de kleuren om u heen wat geler en/of grauwer van kleur.

Normaal:
Staar:
staar2

Oplossing

Soms kan het vertroebelde zicht met nieuwe brillenglazen worden verbeterd. Wanneer dit geen verbetering geeft, is een staaroperatie de enige oplossing. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Hierdoor verdwijnt de waas en worden de kleuren om u heen weer mooi helder.

Soms krijgt u na een staarbehandeling last van na-staar. Dit is een vertroebeling van het zakje waar de nieuwe lens in is opgehangen. De oplossing voor na-staar is een laserbehandeling waarbij er een helder gaatje wordt geschoten in het vertroebelde zakje.

Wat kan onze optometrist voor u betekenen?

Onze optometrist heeft veel ervaring met het ontdekken en beoordelen van staar. Hij kan u een oplossing bieden en met zijn contacten snel doorverwijzen naar een oogarts voor een eventuele staarbehandeling.