Glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte waarbij de druk in het oog te hoog is. Door de te hoge druk in het oog raakt de oogzenuw bekneld en raakt u langzaam uw gezichtsveld kwijt. Centraal blijft u goed zien, alleen aan de zijkant mist u steeds meer zicht. Glaucoom is een sluipende oogziekte. Voor u in de gaten heeft dat u gezichtsveld aan het verliezen bent, is de glaucoom al vergevorderd. Controle van de druk in uw ogen is heel belangrijk, maar niet voldoende. Controle van de oogzenuw is nog belangrijker. Zonder behandeling kan glaucoom uiteindelijk tot blindheid leiden.

Afbeelding: Voorbeeld normaal zicht
glaucoom
Afbeelding: Voorbeeld glaucoom
glaucoom

Oorzaak

De oorzaak van glaucoom is onbekend. Erfelijkheid speelt wel een belangrijke rol bij glaucoom. Komt er glaucoom voor in uw familie, laat uw ogen dan controleren vanaf de leeftijd van 35. Niet alleen een druk meting, maar een volledig optometrisch onderzoek inclusief OCT-scan van uw oogzenuw!

Behandeling

De behandeling van glaucoom is het verlagen van de oogdruk. De oogarts zal in eerste instantie de oogdruk proberen te verlagen met medicatie, meestal in de vorm van oogdruppels. Wanneer oogdruppels niet voldoende effect hebben, kan er gekozen worden voor een laserbehandeling of een glaucoomoperatie.

Laserbehandeling: Met een laser wordt het afvoerkanaal van het oogvocht vergroot zodat de druk zal dalen.

Glaucoom operatie: Bij deze operatie wordt er een blaasje op het oog aangebracht, zodat dit blaasje zich vult met het aanwezige oogvocht. Hierdoor is er minder vocht aanwezig in het oog zelf en gaat de druk omlaag.

Wat kan onze optometrist voor u betekenen?

Onze optometrist meet de oogdruk volgens de meest nauwkeurige methodiek. Beoordeelt de gezondheid van uw oog en controleert de vorm van de oogzenuw. Daarna maakt hij met een OCT-scan een echo van de oogzenuw. Aan de hand van de druk en de vorm van de oogzenuw stelt onze optometrist zijn diagnose. Wanneer de druk te hoog is en/of de oogzenuw er niet gezond uitziet, stuurt hij u door naar de oogarts.